Tekakor
Vaknade 05.46 imorse av mig själv och var pigg och utvilad, när hände det sist?? Kan det bero på att jag somnade redan 22.30 igår? Får nog försöka komma i säng vid den tiden i fortsättningen, för det här är underbart att känna sig på bra humör och vara utvilad! Har en hel del energi så snart blir det bullbak. Så skönt att ha ett lager med bullar ifall någon kommer på besök!
Igår hade jag huvudvärk för andra dagen i rad fast det hindrade inte mig att baka underbart goda tekakor! Gjorde dem för många år sedan men då blev de inte lika goda utan mer kompakta och torra.

Tekakor med havregryn
8 dl havregryn
1 liter mjölk (det stod lättmjölk i receptet men jag använde standardmjölk)
75 g jäst
175 g smör
0,5 dl strösocker
1 tsk salt
ca 2 liter mjöl
Blanda havregrynen med mjölken och låt stå några timmar eller i kylen över natten (mitt stod i kylen ett dygn).
Rör ut jästen med en del av vätskan (havregrynen och mjölken) och tillsätt resten av vätskan och blanda i alla torra ingredienser och nästan allt mjöl (spara ca 2 dl till utbaket). Blanda till degen är smidig och låt jäsa under bakduk ca 20 min.
Kavla ut degen och använd ett runt mått ca 10-15 cm i diameter och måtta ut tekakorna. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 min. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 10 min.
Igår hade jag huvudvärk för andra dagen i rad fast det hindrade inte mig att baka underbart goda tekakor! Gjorde dem för många år sedan men då blev de inte lika goda utan mer kompakta och torra.

Tekakor med havregryn
8 dl havregryn
1 liter mjölk (det stod lättmjölk i receptet men jag använde standardmjölk)
75 g jäst
175 g smör
0,5 dl strösocker
1 tsk salt
ca 2 liter mjöl
Blanda havregrynen med mjölken och låt stå några timmar eller i kylen över natten (mitt stod i kylen ett dygn).
Rör ut jästen med en del av vätskan (havregrynen och mjölken) och tillsätt resten av vätskan och blanda i alla torra ingredienser och nästan allt mjöl (spara ca 2 dl till utbaket). Blanda till degen är smidig och låt jäsa under bakduk ca 20 min.
Kavla ut degen och använd ett runt mått ca 10-15 cm i diameter och måtta ut tekakorna. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 min. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 10 min.
Kommentarer
Postat av: Helen
Härligt att vakna pigg och utvilad.
Kram
Postat av: Lillasyster Hannah..
Tack för receptet!! Får se om jag bakar lite tekakor i eftermiddag oxå då:))) Dina ser helt ljuvliga ut!!! Älskar dig min vackra syster. Du är min bästa vän, min själssyster, mitt hjärta och en av de viktigaste jag har i mitt liv!!
<3
Postat av: Bokmalen
Hi,hi, vi har oxå bakat tekakor! Igårkväll. Väldigt likt recept dessutom. ;)
Älskar dom, även om jag inte äter så mycket bröd...
Kramen, Maria
Postat av: tess
Desssa bakar jag med de blir himla goda.
Postat av: Sofie
Tekakor är så gott :) Det bakar alltid min mamma, men jag har aldrig bakat det själv.. varför vet jag egentligen inte..
Trackback